20/11/2024
L'Ajuntament de Castelló, a través de l'àrea d'Igualtat, que dirigeix l'alcaldessa Begoña Carrasco està ultimant els preparatius dels actes programats per a commemorar el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra la dona, que es commemora el 25 de novembre.
La primera edil ha destacat que “aquest govern està molt compromès a visibilitzar i conscienciar en la igualtat entre homes i dones” i ha convidat a la participació dels castellonencs en els actes organitzats.
En el marc dels actes organitzats per a visibilitzar la igualtat entre homes i dones, l'alcaldessa ha fet esment especial al treball continu que s'està desenvolupant pels representants de diferents col·lectius i entitats locals en col·laboració amb el Servei d'Igualtat d'Oportunitats de l'Ajuntament (SIO).
La programació que consta de conferències, exposicions i cinema ja va ser presentada als membres del Consell Municipal d'Igualtat a principis de novembre.
Programació d'actes commemoratius
Les activitats organitzades amb motiu del 25N són gratuïtes i obertes a la ciutadania, sense necessitat d'inscripció prèvia.
Entre les novetats d'enguany està la conferència sobre el tràfic d'éssers humans amb finalitat d'explotació sexual que imparteix la fiscal de Tràfic d'Éssers humans i Estrangeria de Castelló, Carolina Lluch, el dia 19 de novembre a les 19.00 hores, en el Menador.
El 25 de novembre tindrà lloc l'acte institucional en el qual es procedirà a la lectura conjunta de la declaració institucional de la Federació de Municipis i Províncies al parc Ribalta a les 12.00 hores. Paral·lelament hi haurà un espai expositiu que sorgeix de la col·laboració de diferents col·lectius com a símbol de rebuig de la ciutadania de la violència contra les dones i en el qual participaran prop d'una trentena d'associacions de la ciutat, es pot visitar fins al 9 de desembre.
El 27 de novembre a les 18.30, El cicle Dona i Cinema projectarà la pel·lícula `En els marges´ dirigida per Juan Diego Botto en el Teatre del Raval Rafa Lloret.
Guia de recursos d'orientació a les víctimes de violència de gènere
Així mateix, l'alcaldessa també ha recordat que el consistori ofereix una completa guia de recursos d'orientació a les víctimes de violència de gènere que van des de l'assessorament i orientació, fins a la seva vigilància i protecció i destaca que “és una important eina elaborada des del Servei d'Igualtat d'Oportunitats en coordinació amb la resta de les àrees municipals en la qual poden trobar informació sobre assistència a l'hora de formular denúncies, emergència social, ajudes per a accés a un habitatge, ocupació, a més del contacte amb molts altres recursos als quals poden acudir perquè sàpiguen en tot moment on poden dirigir-se”.
D'altra banda, la primera edil ha posat en valor la labor que realitza des de 2011 el Sistema de Seguiment Integral en els casos de Violència de Gènere (VioGén) de la Policia Local i ha enaltit el treball coordinat interdepartamental, especialment des del Servei d'Igualtat d'Oportunitats de l'Ajuntament i de la Policia Local.
Educació en igualtat abordada en la FEMP
Mostra del compromís i la preocupació de la primera edil “davant les xifres alarmants de l'augment de la violència de gènere al nostre país” declara, el mes d'octubre passat, en la Comissió d'Educació de la Federació de Municipis i Províncies que ella presideix a Madrid, va posar sobre la taula la proposta de “abordar la Igualtat des de les aules de manera obligatòria tant als estudiants d'educació Primària com d'educació Secundària”.
En aquest sentit, Carrasco ha informat que “des de la FEMP i en concret des de la Comissió d'Educació, a través del treball que es realitza en l'Observatori Estatal de Convivència Escolar, s'estan posant en marxa noves iniciatives en matèria d'equitat i inclusió en les quals participen els estudiants